Tenis de masă: Ce trebuie să știi

Tenisul de masă este unul dintre sporturile populare în rândul românilor, fiind antrenant și accesibil. În marile parcuri, există mese la liber pentru „ping-pong”, care pot fi ocupate de oricine, fără rezervare, fără taxe. Jucătorii trebuie să vină doar cu palete și cu o minge.

Preț

Prețul unei perechi de palete și a unui set de mingi pornește de la 40 de lei. Amatorii nu au nevoie de un echipament special. Este suficientă o îmbrăcăminte sport, care nu limitează mobilitatea, întrucât tenisul de masă nu este deloc un sport static. Dimpotrivă, este unul foarte solicitant, implicând mișcare în regim de viteză, forță și precizie.

Scurt istoric

Se spune că ping-pong-ul a fost practicat încă din 1880 de nobilii englezi, aceștia folosind mingi din cauciuc, foarte grele și cu traiectorii imprevizibile. A primit denumirea de „table tennis” în 1884, iar un an mai târziu a intrat în nomenclatorul sporturilor, grație lui James Devonshire.

Regulament

Regulamentul este foarte simplu: doi sau patru jucători (dacă e meci de dublu) lovesc o minge cu ajutorul unor palete. Terenul de joc este separat de un fileu, iar un jucător trebuie să lase mingea trimisă de el să cadă o singură dată pe partea sa de masă, după care să o trimită înapoi adversarului. Dacă acesta nu o poate returna în jumătatea de peste fileu (fie nu lovește mingea, fie nu nimerește suprafața de joc adversă), atunci pierde punctul.

O partidă se poate disputa după sistemul două seturi din trei, ori trei seturi câștigate din cinci. Un jucător ia un set când ajunge primul la 11 puncte. În cazul în care ambii jucători (ambele echipe) ajung la 10 puncte, este nevoie ca una din tabere să aibă un avantaj de două puncte pentru a fi desemnată învingătore. Serva se schimbă după două puncte.

Suprafața de joc este o masă dreptunghiulară de 2,7 metri lungime și minim 1,5 metri lățime.

Competiții

Cele mai importante competiții interne, organizate de Federația Română de Tenis de Masă, sunt Campionatul Național, Cupa României și Top 16 individual.

Pe plan internațional, competițiile majore sunt Jocurile Olimpice, Campionatul European, Campionatul Mondial și WTT European Summer Series. Deși primul Campionat Mondial a avut loc în 1926 (Londra), tenisul de masă a fost inclus în programul Jocurilor Olimpice abia în 1988 (Seul), cu întreceri la individual și la dublu, feminin și masculin. România a participat în premieră la tenis de masă la JO 1992 (Barcelona), iar de atunci nu a mai ratat nicio ediție.